Kūrybinė stotelė – renginys „Suverkim vėrinį rudens“

 

O jei taip akimirkai nurimus, užsimerkus, giliai įkvėpus… ir tik tada vėl kibus į darbus?

Po veiksmo, skubos, rūpesčių kupinos vasaros būtent tokia akimirka yra tradicinis Paįstrio kultūros centro renginys „Suverkim vėrinį rudens“. Tai trumpas kultūros darbuotojų ir meno mėgėjų sustojimas, susibūrimas prieš naują koncertų, konkursų, renginių, pasirodymų, įgyvendinamų projektų etapą. Tai proga sutikti kolegas ir pasiteirauti kaip šiems sekasi, kokių naujų tikslų jie išsikėlę. Tai Paįstrio kultūros centro bei Bernatonių, Daukniūnų, Piniavos padalinių naujo kūrybinio sezono atskaitos taškas.

O apipintas jis rudeniškais dainų, pasakojimų, šokių karoliais. Rugsėjo 24 dieną Paįstrio lauko scenoje vykusiame koncerte „Suverkim vėrinį rudens“ pasirodė bene visi Paįstrio kultūros centro bei padalinių meno mėgėjų kolektyvai: Paįstrio kultūros centro merginų liaudiškų šokių grupė „Verbelė“ ir NVŠ „Jaunojo šokėjo mokyklėlė“ (vad. Nijolė Vidžiūtė), Bernatonių padalinio mišrus vokalinis ansamblis ,,Mozaika“ (vad. Gediminas Lelys), Bernatonių padalinio linijinių šokių grupė „Mėtos“ (vad. Giedrė Rameikienė), pučiamųjų instrumentų vaikų ir jaunimo orkestras „Dūdorėliai“ (vad. Andrius Gudas), Paįstrio liaudiškos muzikos kapela ,,Gegužinė‘‘ (vad. Jolita Rutkauskienė), Paįstrio vaikų ir jaunimo teatras „Skruzdėlė“ (vad. Daiva Kiršgalvienė), Paįstrio kultūros centro moterų vokalinis ansamblis ,,Įstrelė“ (vad. Virginijus Kiršgalvis), Paįstrio kultūros centro vyrų vokalinis duetas „Vyrai iš Paįstrio“, linijinių šokių grupė „Rožiniai ritmai“ (vad.  Nijolė Vidžiūtė), Piniavos moterų vokalinis ansamblis ,,Svaja“ (vad. Silvija Tamoliūnienė). Pasakojimą apie laimę dovanojo pasakotoja Virginija Trybienė, o etiudą apie šypseną – Paįstrio suaugusiųjų teatras.

Netikėtą dovaną paįstriečiams įteikė Kristina Shainidze, kuri į Lietuvą iš Sakartvelo atvyko savanoriauti. Vienuolika mėnesių mergina savanoriavo ne tik Panevėžio šv. Juozapo globos namuose, bet ir vasarą Paįstryje vykusioje vaikų stovykloje. Radusi ryšį su vietos bendruomene, prieš grįždama į gimtą Sakartvelą, ji į kūrybinį rudens vėrinį įvėrė ir tradicinį  savo šalies šokį.

„Kultūros centro durys atviros kiekvienai iniciatyvai, kiekvienai idėjai, kiekvienam esamam ir būsimam meno mėgėjui“, – sakė Paįstrio kultūros centro direktorė Daiva Kiršgalvienė.

Neatsiejama renginio tradicija – rudeninių puokščių ekspozicija. Šiųmetė tema „Šaka ir gėlė“ subūrė 33 kūrėjus, iš kurių geriausiais paskelbti buvo vos trys: trečioji vieta teko priešmokyklinio ugdymo grupei „Strazdaniukai“ už kūrinį „Rudens kopetėlių vėrinys“, antroji –  Tinai ir Ernestai už kompoziciją „Svajoklė“, pirmoji – Danguolei Bulbenkovienei už puokštę „Gyvybės ratas“. Visi dalyvavusieji buvo apdovanoti Paįstrio seniūnijos įsteigtais prizais.

Kol meno mėgėjai ir kultūros darbuotojai po savų pasirodymų šnekučiavosi prie pačių keptais pyraigais nukrauto vaišių stalo, renginio žiūrovams koncertavo grupė „Vanilinis dangus“.

Taip trumpam susibėgę, pasidaliję vasaros įspūdžiais, suvėrę pirmą šiųmetį kūrybinį verinį Paįstrio kultūros centro ir padalinių meno mėgėjai pažymėjo naujo kūrybinio sezono pradžią. Dabar jau laukia nauji pasirodymai, įprasminsiantys repeticijų darbą, ir susitikimai su naujais meno mėgėjais, kurių prisijungiant laukiama nuolat.

Paįstrio kultūros centro Daukniūnų padalinio vadovė Arneta Matuzevičiūtė

Nuotraukų autorius Gintaras Lukoševičius