Kapela „Gegužinė“ minėjo 10 metų kūrybinės veiklos sukaktį

Smagesnėje kelionėje vargiai ar kam teko būti: ratai sukasi, muzika groja, visi keleiviai gerai nusiteikę. Su tokia nuotaika Paįstrio kultūros centre paskutinį vasario šeštadienio vakarą išriedėta į regiono liaudiškų muzikos kapelų šventę „Mutieja rats“, kurioje minėta dar ir kapelos „Gegužinė“ 10 metų kūrybinės veiklos sukaktis.

„Didžiausias maištas prieš karą, prieš mirtį – gyvenimo alkis. Visą dieną galvoju, kad mūsų tautos gyvastis – liaudies kūryboje, o Paįstrio kultūros centro kapelos ,,Gegužinė“ kūrybos dešimtmetis yra toks gyvenimą teigiantis, minčių ir emocijų chaosą suvaldyti padedantis, viltingas įvykis… Tegul būna gyvenimas!“ – sakė pastarojo meto aktualijoms atliepdama renginį pradėjusi Paįstrio kultūros centro direktorė Daiva Kiršgalvienė.

Liaudiškos muzikos kapela „Gegužinė“ susikūrė 2011 m., kai kolektyvo narius suvienijo meilė muzikai, dainai. Kapela aktyviai koncertuoja ne tik Paįstryje, bet ir regiono bei šalies renginiuose, dalyvauja Lietuvos dainų šventėse. 2018 metais ji Aukštaitijos krašto liaudiškos muzikos kapelų šventėje-varžytuvėse „Kapelmaušis 2018“ komisijos buvo pripažinta geriausia ir laimėjo didijį prizą. Per šiuos gyvavimo metus kolektyvas parengė nemažą repertuarą – daugiau kaip 60 kūrinių. Jį sudaro lietuvių liaudies dainos ir muzika, romansai, lietuvių kompozitorių kūriniai.

Beveik tiek metų, kiek gyvuoja kapela, vyksta ir liaudiškos muzikos kapelų šventė „Mutieja rats“. Šiais metais ne tik rato pasukti, bet ir pasveikinti jau dešimtmetį muzikuojančios „Gegužinės“ susirinko būrys draugų: Tiltagalių kultūros centro kapela „Lėvena“ (vad. I. Švedko), Širvintų kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Noragas“ (vad. G. Jakštienė), Jonavos rajono Šveicarijos kultūros centro liaudiška kapela ,,Verpena“ (vadovė D. Toločkienė), liaudiškos muzikos kapela „Vaškai“ iš Pasvalio r. (vad. A. Garalevičius). Skambėjo ne tik daugeliui gerai žinomos dainos, polkos, valsai, bet ir sveikinimo žodžiai. Juos, apipintus gėlių žiedais, teikė muzikantai, kapelos krikštatėviai Aušra Rapkevičienė ir Paįstrio seniūnijos seniūnas Virginijus Šliažas, Paįstrio gyventojų bendruomenės primininkas Rimantas Pranys, LR Seimo narė Guoda Burokienė, Paįstrio kultūros centro kolegos ir meno mėgėjai, liaudiškos muzikos mėgėjai. Gausiausiai vadovei ir visam kolektyvui linkėta drauge su „Mutieja ratu“  riedėti dar ne vieną dešimtmetį, ne tik Lietuvą, bet ir įvairius pasaulio kampelius apkeliauti, negirdėtus kūrinius klausytojams dovanoti.

„Kas aš be jų būčiau? – pasibaigus koncertinei programai į auditoriją kreipėsi kapelos „Gegužinė“ vadovė Jolita Rutkauskienė, kalbėdama apie kolektyvo narius. – Tik jų dėka kapela koncertuoja, repetuoja ir gyvuoja. Labai ačiū jiems už atsidavimą, pastangas, palaikymą.“

Vakarą vainikavo žvakutės ant torto ir pasibuvimas su iš toli į šventę atkeliavusiais draugais. Išsiskirstydami dalyviai vieni kitiems linkėjo, kad negandos praeitų, sveikata neapleistų, o tokių susibūrimų būtų vis daugiau.

Paįstrio kultūros centro Daukniūnų padalinio vadovė Arneta Matuzevičiūtė